19-03-08

Arthur C. Clarke overleden

De man die de geostationaire baan voor communicatiesatellieten uitvond is overleden.
Het stierf in Colombo (Stri Lanka).
Hij werd bekend doordat hij de inspiratie leverde voor de film "2001, A Space Oddyssey" van Stanley Kubrick, maar hij presteerde veel meer dan dat.
Zijn bekendste prestatie is de geostationaire satellietbaan, waardoor we nu bliksemsnel op de hoogte zijn van wat aan de andere kant van de wereld gebeurt, maar ook heel snel met elkaar de hele aardbol rond kunnen communiceren.
Van velen onder ons is het leven en de manier van werken grondig veranderd door Clarkes geniale inval van de geostationaire communicatiesatellietbaan.
Daardoor is het met Clarke zoals met het water: vissen zijn continu met water omgeven, en beseffen daardoor niet hoe belangrijk dat voor hen is. Net zou beseffen veel mensen niet hoe belangrijk die communicatiesatellieten zijn.
Niet alleen het belang van de geostationaire baan wordt onderschat. Velen beseffen in het algemeen niet dat de mens een technologisch wezen is, dat alles wat hij is te danken heeft aan de technologie, die mogelijk wordt gemaakt door onze hersenen. Dat is al het geval sinds we het eerste beest hebben gedood en met vuistbijlen in stukken hebben gesneden om het te kunnen opeten.
Clarke besefte het belang van die technologie echter wel. Hij wees bijvoorbeeld op het belang van de bril, die het actieve leven van intellectuelen met vele jaren verlengde, maar uiteindelijk het leven van iedereen leefbaarder maakt.
Maar net zoals alle kunstenaars wordt hij wel eens verkeerd geïnterpreteerd. Sommigen denken dat "2001, A Space Oddyssey" gaat over een computer die gezag over de mens probeert te verwerven, terwijl dat helemaal niet waar is. Wie de film ziet, weet dat het hoofdpersonage pas op het moment dat hij de opstandige computer uitschakelt, het ware doel van zijn expeditie ontdekt. Wie het boek leest, ontdekt ook wat er in werkelijkheid met de computer verkeerd liep. Maar het belangrijkste is nog dat de opstand van de computer hoe dan ook mislukt, en dat de mens zijn expeditie verder kan zetten, tot hij de volgende stap in de evolutie bereikt.

Commentaren

http://nl.wikipedia.org/wiki/2001,_A_Space_Odyssey

Peter,
Tof blog hoor, het zijn allemaal toffe blogs hier op skynet. Toch denk ik dat ik met het mijne ga kappen. Ik zou nu namelijk een link moeten activeren op een e-mailadres dat niet meer bestaat, maar wie weet bestaat dit nog wel.
Ik heb Frank gezien op de trein!

Gepost door: Monique | 10-03-09

Frank gezien? Dat was dan waarschijnlijk de trein Gent-Brussel.

Gepost door: Peter | 13-03-09

Beste Petertje, "maar uiteindelijk het leven van iedereen leefbaarder maakt."
--> of chaotischer Peter. Ik denk dat ik Clarke eens ooit echt gezien heb op het jaarlijkse feestje van de Nederlandse Marssociety, ik zal het nog eens vragen aan iemand die daar lid van is maar als ze nog altijd niet wil antwoorden dan kom je bij facebook.com en je vraagt het haar zelf.

Gepost door: Monique | 18-04-09

Chaotischer? Waarom zou een bril het leven chaotischer hebben gemaakt?
Het is best mogelijk dat je ACC hebt gezien op een bijeenkomst van de Nederlandse Marssociety. Hij was in elk geval lid van de Interplanetary Association (over een bombastische naam gesproken).
Is die Nederlandse Marssociety niet verbonden met de Mars Society? Ik acht hem wel in staat daarvan lid te zijn geweest.

Gepost door: Peter | 19-04-09

De commentaren zijn gesloten.